Tramvajsko okretište Prečko Okretište tramvaja Prečko [VR 2013.]

Tramvajsko okretište Prečko

Tramvajska okretišta su u pravilu prometna, bučna i uvijek pomalo kaotična mjesta… sjetite se, recimo, Črnomerca, Dubrave… jurnjava na sve strane, život od ranog jutra do kasne noći. Čak je i na manjim okretištima uvijek živahno – Mihaljevac, Borongaj, Zapruđe… uvijek postoji neki razlog za čekanje, neki autobus, trgovina, kafić, barem kiosk.

Osim na okretištu Prečko.

Tamo nema ničega.

Slažem se, i na Dolju (okretištu 15-ice) i na Savišću (okretištu tramvaja broj 2) nema puno akcije, ali mislim da je ipak življe nego u Prečkom. recite, molim vas, gdje se još iz prometnikove kućice može vidjeti zec ili fazan na livadi ili nabrati kukuruz?

Na okretištu u Prečkom ne stoji niti jedna autobusna linija (one stoje jednu stanicu dalje, kod Shopping centra Prečko), nema parkirališta za one koji iz predgrađa dolaze u grad (uz okretište su četiri parkirna mjesta koja su najčešće nezauzeta), nema kafića, trgovine, kioska… samo polja, livade, dječje igralište uz obližnju zgradu… i to je sve.

Uz povoljan teren za okretište (uz koji je, prema tadašnjem planu, oko 2008. trebalo početi graditi novu Remizu s tramvajskim radionicama ali je prema novijim planovima prebačena u Blato) na kraju dugačkog prometnog koridora Horvaćanske i Matetićeve jedini pravi razlog korištenja ove stanice je trgovački centar City Center One (zapadni). Oni rijetki koji se u njega ne upućuju autom moraju do njega bilo autobusom bilo tramvajem. A tramvajska vožnja uključuje i 10-minutnu šetnju prašnjavo-blatnjavim (ovisno o sezoni) putem kroz zarasle livade kojim se taj mali skok do trgovina pretvara u prigradsku avanturu.

Kako god bilo, nama koji stanujemo u blizini okretišta je ono vrlo drago. Uz njega je gradski sat po čijoj se konstrukciji vole penjati djeca kad im dosade igre na igralištu, tu je i velika prazna livada kao stvorena za puštanje zmajeva… a tu je, napokon, i sama tramvajska stanica, gotovo uvijek prazna ili barem poluprazna, dušu dala da se ulovi najbolje sjedište za 45-minutnu vožnju do centra grada, direkt, bez presjedanja, bilo 17-icom do Trga, bilo 5-icom do Kvatrića.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 1

  1. PsychoMichelle 09.03.2014, 21:56

    Jednog dana kada sve izgrade uokolo žalit ćete za livadama i životinjama 🙂

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

[am_post_grid infinite_scroll="true" orderby="rand" filter="no" cat="18,34,21,24,20,26,23,22,37,25,35" posts_per_page="8"]

Kategorije