Metalia Commerce Poznati logo firme još vidljiv iznad trgovine u Vlaškoj 28 [VR 2013]

Metalia Commerce

Zanimljiva je povijest firme Metalia Commerce… tokom tridesetak godina ta je firma bila sinonim za bicikle, poznata valjda svakom vlasniku bicikla (a i šire) u Zagrebu, Hrvatskoj pa i izvan nje. No, tijek događaja ju je vratio na sam početak i sad ju predstavlja jedan jedini preostali dućan u Vlaškoj 28 koji još uvijek odiše atmosferom nekadašnjeg vremena.

Firma je osnovana 1950. godine pod imenom “Biciklist” odlukom Biciklističkog saveza Hrvatske i na samome početku je imala jednu poslovnicu i svega dva zaposlena. Godine 1969. tvrtka mijenja naziv u “Metalia Commerce” i širi svoje poslovanje i na prodaju automobila i rezervnih dijelova, a postaje i jedan od prvih ovlaštenih servisa za vozila marke Citroen. U doba 70-ih i 80-ih godina trgovine Metalia Commerce-a su uz robne kuće Nama bile gotovo jedina mjesta gdje su se kupovali bicikli i rezervni dijelovi za njih: od žaruljica i sajli za kočnice pa do svega ostaloga. Naravno, u to doba su tržištem gospodarili bicikli tvrtke “Rog” (modeli Maraton s deset brzina, Senior s pet brzina i Turist kao i neuništivi Pony), a povremeno su u prodaju dolazili i bicikli iz BiH marke “Unis” (kao kopija Ponyja).

Godine 1985. firmu Metalia Commerce preuzima slovensko poduzeće Cimos, no ono se raspada 1991. godine (jedan od ostataka te tvrtke je bila i nikad dovršena poslovna zgrada na uglu Zagrebačke avenije i Ulice Hrvatskog sokola). Hrvatski dio Cimosa se odvaja i postaje CIB d.o.o. koji se tokom vremena također razdvaja na CIB commrce d.o.o. i CS Zagreb d.o.o., dok negdje uz sve te promjene nastaje i tvrtka Metalia Commerce d.o.o. koja drži taj jedan preostali dućan.

Podsjetimo se, u najboljim vremenima je ta firma imala trgovine u Marinkovićevoj 2 (tu sam najčešće kupovao rezervne dijelove za bicikle!), Vlaškoj 28 i Vlaškoj 70 (preko puta Petrove crkve), Ilici 76, a skladište je bilo u Palmotićevoj 22. Uprava je bila u Ulici Kate Dumbović 19 (današnja Žajina ulica).

(Vanja)

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 2

  1. mladen 17.12.2014, 09:00

    Molim vas ako imate gumu za APN 2X50X17 VANJSKA I UNUTARNJA molim vas ujedno za cijenu. LP

  2. GP 06.01.2015, 18:16

    Lijep pozdrav gospodine Mladene,

    Naša web-stranica kao izdanak Centra za kulturu Trešnjevke nije namijenjena komercijalnom servisu (iako spominje i privredne subjekte s područja Trešnjevke poput “Metalia-Commerce”), nego ima povijesno-kulturno-popularnu namjenu tako da Vam nismo u mogućnosti odgovoriti na postavljeno pitanje. Vjerojatno ste u međuvremenu pronašli “pravu adresu” za Vašeg APN-ca.

    Zahvaljujemo na posjeti.

    Za MT
    GP

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

[am_post_grid infinite_scroll="true" orderby="rand" filter="no" cat="18,34,21,24,20,26,23,22,37,25,35" posts_per_page="8"]

Kategorije