Dom sportova Dom sportova na Trgu Krešimira Ćosića [GP 2013.]

Dom sportova

Dom sportova je kompleks sportskih dvorana i ostalih sadržaja sagrađen između 1964. i 1972. godine po projektu arhitekta Vladimira Turine uz suradnike Borisa Magaša i Mladena Vodičke. Do gradnje Doma sportova većina sportskih događaja se odigravala u do tada najvećoj zagrebačkoj dvorani, Kutiji šibica, koja je zbog neadekvatnog gledališta bila premala za veće sportske događaje.

Dom sportova otvoren je egzibicijskim nastupom košarkaša Europe i USA 17. lipnja 1972.

Dugi niz godina trg ispred dvorane se zvao Trg sportova, da bi nakon prerane smrti jednog od najpoznatijih hrvatskih košarkaša, Krešimira Ćosića, trg bio prozvan po njemu.

Dom sportova obuhvaća osam sportskih dvorana od kojih su najpoznatije dvorana-1 (tzv. Ledena dvorana), koja se zimi pretvara u klizalište i hokejašku dvoranu, a upotrebljava se i za razne dvoranske sportove, koncerte i druga događanja kada može primiti do 10.550 posjetilaca, te dvorana-2 (tzv. Mala dvorana), koja je rezervirana za razne dvoranske sportove i može primiti do 4.000 gledalaca.

Dom sportova je niz godina bio domaćin košarkašima Cibone u njihovom zlatnom razdoblju kada su osvajali naslove prvaka Evrope, rukometašima Zagreba, hokejašima Medveščaka… a ugostio je i niz dobro posjećenih koncerata (u 80-ima Hipodrom, Talking Heads, Gang of four, Classic Nouveaux …).

Nakon Doma sportova sagrađen je još Dom odbojke, Košarkaška dvorana Dražen Petrović te naposlijetku Arena Zagreb.

Zanimljivo je primjetiti da je Arena Zagreb prva veća sportska dvorana izvan Trešnjevke, a na Trešnjevci se nalaze i dva od tri zatvorena plivačka bazena (osim bazena Utrina), dakle na Trešnjevci je daleko najveća koncentracija sportskih dvorana i plivališta u Zagrebu!

(Vanja);

Vezani tekstovi:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

[am_post_grid infinite_scroll="true" orderby="rand" filter="no" cat="18,34,21,24,20,26,23,22,37,25,35" posts_per_page="8"]

Kategorije