Istarski trg – trg koji nestaje Kućni broj [VR 2009.]

Istarski trg – trg koji nestaje

Jeste li ikad čuli za Istarski trg?

To je samo jedan u nizu ulica i trgova koji su tokom posljednjih 50-ak godina nestali ili još tiho nestaju pod navalom novogradnji i urbanističkih promjena. te promjene ne moraju nužno biti loše, no šteta je što toliko mnogo imena i gradskih vizura nestaje gotovo bez ikakvog traga osim na pokojoj staroj karti, kao što je ova, s kraja 50-ih godina, čiji sam ponosni vlasnik (jest, malo je oštećena, ali ipak čitljiva).

Položaj Istarskog trga na karti Položaj Istarskog trga na karti

Iz nje je vidljivo da je na prostoru današnjeg poduzeća Ericsson Nikola Tesla nekad bilo nekoliko ulica: Lepoglavska, Bežanečka, Hrastovička i Jastrebarska, dok su Zorkovačka i Brloška (danas je između njih dječji vrtić Bajka) izlazile na Selsku cestu. Od Munjarskog puta ostala je samo jedna kuća, tamo gdje je nekad prolazio Samoborček. A isto tako je u donjem lijevom kutu vidljiv Istarski trg, tamo gdje je danas tiskara Znanje.

No, Istarski trg nije sasvim iščezao, o njemu još svjedoče dvije kuće, sa kućnim brojevima Istarski trg 2 i Istarski trg 16, koje se danas nalaze tik uz Baštijanovu ulicu. Situacija na terenu je pomalo komična – sa južne strane Baštijanove (gledajući od Selske) nalaze se kućni brojevi Baštijanova 1c, zatim Istarski trg 2 pa Baštijanova 1a, pa Istarski trg 16 i nakon toga kreće normalna numeracija Baštijanove ulice.

Jedna od dvije preostale kuće s adresom Istarskog trga [GP 2014.]
Jedna od dvije preostale kuće s adresom Istarskog trga [GP 2014.]

Dakle, nekad je tu postojao trg, na njegovu mjestu je izgrađena tiskara (neobično!), a zatim su preostale kuće zadržale stare adrese, dok su nove dobile adrese na Baštijanovoj. I kad jednog dana te dvije kuće budu srušene nestat će i posljednjeg živućeg znaka da je tamo ikad bio Istarski trg.

I da, moram reći da postoji još jedan znak postojanja Istarskog trga: kontejner za smeće s natpisom “Istarski trg 16”

U neposrednoj blizini Istarskog trga nalazi se još jedna “anomalija” – početak Učkine ulice s jednim “kućnim brojem”, odijeljenim od ostatka ulice (četiristotinjak metara prema jugu) pravim pravcatim zidom i komadom privatnog vrta. To, istina, spada u članak o “isprekidanim” ulicama, ali ovdje je spomenuto samo kako bi se oslikao dojam neobjašnjive dezorganizacije zemljišnog stanja na bliskih stotinjak metara.

Zgrada na početku Učkine ulice odijeljena zidom od ostatka ulice [GP 2014.]
Zgrada na početku Učkine ulice odijeljena zidom i vrtom od ostatka ulice [GP 2014.]

Vezani tekstovi:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

[am_post_grid infinite_scroll="true" orderby="rand" filter="no" cat="18,34,21,24,20,26,23,22,37,25,35" posts_per_page="8"]

Kategorije