Sport Heruc, poduzeće za izradu sportske odjeće i artikala Zgrada nekadašnjeg “Heruca” [GP 2013.]

Sport Heruc, poduzeće za izradu sportske odjeće i artikala

Poduzeće za izradu sportskih artikala najpoznatije po svojem imenu iz 70-ih i 80-ih godina, Sport Heruc, ima zapravo vrlo dugu povijest. Naime, 1889. godine Moritz Drucker (?, 1858. – Zagreb, 02.02.1920.) otvara na adresi Frankopanska ulica 1 Prvu zagrebačku umjetno-obrtnu dvoranu “M. Drucker” koja je nudila proizvode koji se do tada nisu mogli nabaviti u Zagrebu, već su se naručivali iz inozemstva poput šivaćih i pisaćih strojeva, sefova, gramofona, zlatnog i srebrnog nakita.

U trgovini je već 1907. uvedena električna rasvjeta, a od 1920., kada je trgovinu preuzeo sin Hermann Drucker (Zagreb, 15.12.1684.-Zagreb, 07.02.1984.), ona suzuje poslovanje na prodaju gramofona i sportskih potrepština. 1923. otvara komisiona skladišta sportske robe na Sušaku, u Ljubljani, Mariboru, Sarajevu, Splitu, Dubrovniku i Beogradu. 1933. počinje sa gradnjom industrijske zgrade u kojoj je otvorio radionice za izradu sportske opreme, a posebno je bio poznat po izradi skija po licenci norveškog proizvođača “Splitkein”. Od 1924. izdaje i kataloge sportskih potrepština koji su sadržavali i zbirke pravila za različite sportove. Posebno je bogato bilo izdanje kataloga za 1939. godinu, kada je poduzeće slavilo 50-godišnjicu postojanja.

1933. poduzeće mijenja ime u Prva jugoslavenska industrija sportskih potrepština “M. Drucker”. Nakon uspostave NDH vlasnik prelazi na katoličanstvo i uzima židovski znak, no pravovremeno je i napustio Zagreb, a poduzeće je dobilo ustaškog povjerenika i nazvano “Veleobrt – Kušević”.

Nakon oslobođenja poduzeću je vraćen stari naziv i Hermann je njime upravljao do 1947. kada poduzeće mijenja ime u Industrija sportske opreme “Predrag Heruc”, po Predragu Herucu, predratnom sportašu i sudioniku antifašističke borbe koji je poginuo 1945. godine. Bivši vlasnik Hermann Drucker radio je do umirovljenja kao stručnjak u vanjskotrgovinskim poduzećima, a neko vrijeme i kao turistički vodič.

Preslika oglasa u listu "Naše planine" iz 1957. godine [VT 2019.]
Preslika oglasa u listu “Naše planine” iz 1957. godine [VT 2019.]

Tokom poslijeratnih godina i sve do gašenja poduzeća sjedište je bilo i ostalo u Petračićevoj ulici, 2000. godine je promijenilo ime u Heruc (tvrtku je preuzeo poduzetnik Dragutin Biondić) i sve više krenulo u modne vode da bi napokon oko 2010. u tim prostorima prekinulo proizvodnju. Nakon toga Heruc mijenja poslovanje i postaje investicijsko poduzeće sa sjedištem u Jurišićevoj ulici, a u prostorima tvornice otvara se prostor za uredske potrebe pod imenom Fabrika.

Danas je ta zgrada, dugo godina poznata i uočljiva po intenzivnoj tirkiznoj boji fasade, djelomično preuređena i u njoj su uz Fabriku i njezine korisnike smješteni Državni inspektorat i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, poduzetnički inkubator HUB365 te restoran Fidel Gastro.

(Vanja)

 

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

[am_post_grid infinite_scroll="true" orderby="rand" filter="no" cat="18,34,21,24,20,26,23,22,37,25,35" posts_per_page="8"]

Kategorije